Om upphängning o etiketter

Etiketter framtagna till utställningar

dokument laddas ned till datorn så att du kan själv fylla i med ordbehandlare pris, teknik, namn
eller skriv ut etikett och skriv för hand

till de som ställer ut på Galleri Roslagsmålarna, Stockholmsvägen 205
etikett-ensta krog ram

till dem som ställer ut som Roslagsmålare på andra gallerier
etikett-annan plats ram
_________________________________

Att hänga tavlor är en konst

Ett bra sätt att börja är att luta tavlorna mot en vägg, för att kunna se vilken tavla som passar bäst på just den väggen. Lägg sedan tavlorna på golvet så som du har tänkt att hänga upp dem och kontrollera om de ”hänger” bra. Då slipper du en massa onödiga spikhål i väggarna. Det finns många olika sätt att hänga upp tavlor, baslinje, mittlinje, överkant och gyllene snittet är de vanligaste.

Baslinje passar till tavlor som är lite större och har ett likartat utseende. Baslinje betyder att underkanten på tavlorna hänger på samma linje. Man kan även ställa tavlorna på en smal hylla och luta dem mot väggen.

mittlinjen räknar man ut mitten på alla tavlor och hänger upp dem efter de olika tavlornas mitt. Att hänga tavlor på det här sättet är bra om du har tavlor med olika format, som ska hängas på en lång vägg.

Överkanten används för att få mer balans i rummet. Ta gärna hjälp av en fönster- eller dörrkarm. Om du har en stor tavla kan du hänga några mindre tavlor under varandra, bredvid den stora med överkanten på samma höjd.

Det gyllene snittet får man prova sig fram till genom att mäta ut avståndet mellan tavlorna. Sätt tavlorna på lika stort avstånd från varandra. Just avståndet har betydelse för vilken effekt du vill ha fram av tavlorna. Om du t.ex. sätter en tavla med ett större mellanrum ger mer effekt åt den tavlan än om du har ett mindre mellanrum.

Är tavlorna lika stora är det ofta finast att hänga den tyngre och mörkare bilden överst. Om du t.ex. vill hänga tre mindre tavlor bredvid en större kan du hänga två av dem i samma överkant som den stora och en i baslinjen. Även utan den stora tavlan kan du hänga de små tavlorna på det här sättet.

Du kan också sätta tavlorna i en fyrkant (rektangel eller kvadrat). Markera det tänkta området där du vill ha dina tavlor med tejp e.dyl. Placera ut tavlorna innanför ”tejpramen”. Se till att tavlornas ramar kommer kant-i-kant med tejpen. Den här tekniken passar bra om du har en massa tavlor i olika storlekar. När du är nöjd med tavlornas placering tar du bort tejpen.

Ett tips när du använder den här metoden är att ramarna bör vara av samma typ, ex. smala träramar. Att ha ramar i samma färgskala ex. rött, gult, orange ger också en extra dimension.

Tips: Välj hellre bort en tavla än att ha för många upphängda.

Skiss på de olika upphängningarna
Upphängning